Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Με κύμινο και αγάπη

    Καλησπέρες ... Δεν έχω καθόλου έμπνευση σήμερα, αλλά υποσχέθηκα να προσπαθήσω να γράψω κάτι, μιας που πάλι έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία ανάρτηση, οπόταν θα κάνουμε ένα αφιέρωμα στο αγαπημένο μου μπαχαρικό που δεν είναι άλλο από το κύμινο !!!!
 
    Ας ξεκινήσουμε από την αρχή της ιστορίας αυτής της αγάπης.
Η σκηνή εκτυλίσσεται στη βιβλιοθήκη του Δημοτικού στο οποίο φοίτησα ως παιδί, όπου η μικρή Μαρία ψάχνει τους τίτλους των βιβλίων για να βρει ποιο από όλα θα δανειστεί. (Μη με ρωτήσετε σε ποια τάξη ήμουν, πραγματικά δεν θυμάμαι :D ) Έχοντας σκαλίσει αρκετά βιβλία η τελική επιλογή ήταν ένα της Λένας Μερίκα. Ο τίτλος του: "Με κύμινο και αγάπη". Χωρίς να έχω ιδέα τί είναι το κύμινο διάβασα το εν λόγω βιβλίο μπας και καταλάβω. Ποτέ δεν ξέχασα αυτό τον τίτλο. Κάτι η περίεργη αυτή λέξη, κάτι ο τρόπος προσέγγισης της τέχνης της μαγειρικής, κάτι η αποκάλυψη της με-κύμινο-και-αγάπη-επιτυχίας των ντολμαδακίων βοήθησαν το παιδικό μυαλουδάκι να απομνημονεύσει τις τέσσερις αυτές λέξεις. 
    Μερικά χρόνια αργότερα, όταν κλήθηκα να αρχίσω να μαγειρεύω, έκανα μια σπουδαία ανακάλυψη. Ανάμεσα στα μπουκαλάκια με τα μπαχαρικά υπήρχε και ένα που έγραφε με κεφαλαία, αραιά γράμματα: ΚΥΜΙΝΟ. Αυτό ήταν. Θυμήθηκα το βιβλίο και αποφάσισα να βάλω από αυτό το πράγμα. Ήξερα ότι η μαμά το χρησιμοποιούσε, αλλά δεν είχα ιδέα πώς μυρίζει ή σε ποια φαγητά μπαίνει. Και αφού διαπίστωσα ότι το άρωμά του ήταν καταπληκτικό και ταίριαζε στη δημιουργία μου, το υιοθέτησα ως το αγαπημένο μου μπαχαρικό. 
    Ουφ, πολύ σας κούρασα με τις αναμνήσεις μου. Ας ρίξουμε ένα βλέφαρο σε μερικές πληροφορίες για το κύμινο.
    Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Cuminum Cyminum. Μικρό ετήσιο ποώδες φυτό το οποίο έχει μικρά λευκά ή ρόδινα άνθη. Συναντιέται στις χώρες της Μεσογείου αλλά και στην Ινδία, την Κίνα και το Μεξικό, σε λιβάδια και βοσκότοπους. Διαθέτει πολύ χαρακτηριστικό άρωμα, δυνατό και βαρύ, με γεύση επίσης πολύ έντονη που θυμίζει το Κάρυ. Αυτός είναι και ο λόγος που το Κάρυ συγχέεται με το κύμινο χωρίς όμως να υπάρχει βοτανική σχέση των δύο φυτών. 
    Παλαιότερα, το κύμινο χρησιμοποιούνταν πολύ στη λαϊκή ιατρική, σήμερα όμως χρησιμοποιείται μόνο στην Κτηνιατρική. Οι ιαματικές του ιδιότητες αναφέρονται και στην Παλαιά Διαθήκη.

Το φυτό του μοιάζει κάπως έτσι:

Και οι σπόροι του είναι αυτοί:
Όσοι/όσες τυχαίνει να ασχολείστε με την κουζίνα δοκιμάστε το σε ό,τι περιέχει κρέας και θα με θυμηθείτε. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η μαγειρική εκτός από κύμινο χρειάζεται και μπόλικη αγάπη. ;)

9 σχόλια:

  1. Κι από τότε το βάζεις παντού, ακόμα και στα γλυκά :D

    Εγώ ξέρω μόνο ότι στα κεφτεδάκια είναι καταπληκτικό. Ρωτήστε και το άδειο πιάτο που επέζησε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που ξέρεις για τα γλυκά ?? :O
    Στα κεφτεδάκια είναι απλά απαραίτητο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε, λογικό να μπαίνει και στα γλυκά, άμα αυτή που τα φτιάχνει είναι λίιιγο τρελή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και πού να δοκιμάσεις το αποτέλεσμα της χρήσης κύμινου στα γλυκά ::)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτό, ευχαριστώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το έχω δει και το βρίσκω υπέροχο έργο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή