Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Κρόκος

      Θα τον συναντήσετε σε μια εκδρομή στην εξοχή (συνήθως στο βουνό) και σίγουρα θα τον λατρέψετε για το χρώμα και το σχήμα του. Δεν είναι άλλος από τον κρόκο. Μερικά πραγματάκια γι' αυτόν:
     Ο κρόκος ή αλλιώς σαφράνι είναι φυτό από το οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στο κόσμο. Το σαφράν(ι) προέρχεται από τον ύπερο του άνθους του φυτού κρόκος, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Crocus sativus L. το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Ιριδoειδών (Iridaceae).
     Ο Κρόκος σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν φίλος του θεού Ερμή. Μια μέρα και ενώ οι δύο φίλοι έπαιζαν, ο Ερμής χτύπησε κατά λάθος τον Κρόκο στο κεφάλι και τον σκότωσε. Στον τόπο του συμβάντος φύτρωσε ένα λουλούδι. Τρεις σταγόνες από το αίμα του άτυχου νέου που έπεσαν στο κέντρο του λουλουδιού έδωσαν τα στίγματα του φυτού που από τότε πήρε το όνομα κρόκος. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο Κρόκος ήταν ένας νεαρός, που εξαιτίας ενός άτυχου έρωτα για τη Νύμφη Σμίλακα μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο φυτό. Ταυτόχρονα η Σμίλαξ έγινε το ομώνυμο αναρριχητικό φυτό (Σμίλαξ Ασπίρα-Ουρβιά).
     Την ιθαγένεια του κρόκου διεκδικεί, η αρχαία Μεσοποταμία. Από το Κασμίρ έως την Ιωνία, από την Αίγυπτο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, το φυτό ταξίδεψε χιλιάδες χρόνια. Για αιώνες ο κρόκος ήταν ένα πολύ σημαντικό είδος πολυτέλειας στην Περσία, καθώς επίσης και ένα πολύτιμο είδος συναλλαγής στις χώρες της Ασίας. Οι Φοίνικες αφιέρωναν πίτες από κρόκο στη θεά Αστάρτη. Μικρά τενεκεδένια τεμάχια με Saffron βρέθηκαν σε Αιγυπτιακές μούμιες. Η Κλεοπάτρα χρησιμοποιούσε τον κρόκο στα καλλυντικά της και οι Ρωμαίοι, σε επίσημα γεύματα, προσέφεραν κρασί αρωματισμένο με κρόκο. Έχει αναφερθεί από τον Όμηρο, τον Πλίνιο και τον Ιπποκράτη.

3 σχόλια:

  1. Θυμάμαι συνταγές με αυτό το μπαχαρικό και τον όρο σαφράν. Που μας μαθαίνανε στην σχολή μαγειρικής.

    Το οποίο είναι ένα και ένα για θαλασσινά. Μην το παρακάνετε όσοι το χρησιμοποιήσετε. Η γεύση του είναι πολύ ωραία αλλά πικρή. Λίγο, δυο κομματάκια είναι αρκετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωπικά το χρησιμοποιώ ως μπαχαρικό συνήθως μόνο στο ριζότο γιατί δίνει ωραίο χρώμα και άρωμα. Κατά τα άλλα μ' αρέσει σαν λουλούδι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή